Mnenja bralcev

Ivica Knaflič, pomočnica ravnatelja za vrtec iz OŠ Gorje
Nedvomno je slikanica poseben izdelek, ki ima vse na enem mestu: zgodbo, ilustracije, glasbo in notni zapis skladbic ter vsebino zgodbe z glasbo na zgoščenki. Pravljica je v vrtcu lahko sredstvo za doseganje ciljev s področja jezika, gibanja in umetnosti, saj ponuja pester izbor dejavnosti.

Alenka Zupan, učiteljica v 1. triletju OŠ Gorje
Slikanica je lična in zelo prijetna že na prvi pogled. Velika vrednost je, da združuje zgodbo v pisni obliki in zvočnem zapisu na zgoščenki, kjer so dodane še predstavitve živali z različnimi glasbili. Priloženi so tudi notni zapisi. Slikanica kot taka ponuja veliko priložnosti in dejavnosti, s katerimi lahko uresničujemo cilje in vsebine zapisane v učnih načrtih za 1. triletje. V tem obdobju je veliko medpredmetnega povezovanja. Pri obravnavi slikanice lahko izvajamo korelacijo slovenščine (obravnava umetnostnega besedila, dramatizacija), glasbene umetnosti (spoznavanje in prepoznavanje glasbil, poslušanje glasbe, glasbeno doživljanje), športa (ples, gibalno izražanje), likovne umetnosti (izdelava lutk, likovno poustvarjanje) in spoznavanja okolja (odnosi, ljudje v skupnosti, pomoč, sodelovanje, solidarnost). Otroci zgodbo lahko zaznavajo slušno in vidno ter tako razvijajo svojo domišljijo ter čustveno in socialno zrelost. Veseli me, da avtorico Liljano Poklukar, v lokalnem okolju lahko spoznavamo tudi v novi vlogi kot avtorico slikanice in glasbene pravljice, saj z njo kot z glasbenico že nekaj let dobro sodelujemo.

Alenka Bole Vrabec, dramska igralka in književna prevajalka
Glasbena pravljica Liljane Poklukar Miška si poišče nov dom je prisrčna zgodba za najmlajše pa tudi šolarje, če bi jih zamikalo uprizarjanje ali improvizacije na besedilo in glasbo. Pravljica res vabi v otroški svet fantazije, obenem pa v njej zveni želja po uresničevanju prijateljstva in sožitja, kar je dandanes vedno bolj pozabljena etična vrednota. Posebna mikavnost pravljice je v tem, da jo lahko gledamo, beremo, pripovedujemo, zaigramo, zaplešemo in obenem spoznamo še kup instrumentov. Ob vsej navidezni razigranosti, ki veje tudi iz barvitih in duhovitih ilustracij Irene Skumavec, pa je ob miškini poti čutiti navdihnjeno premišljenost v oblikovanju živalskih značajev ne le skozi besedo, marveč tudi z glasbo mlade nadarjene skladateljice Helene Vidic. Vsako od živalic pooseblja drug instrument. Miško pooseblja kitara, na pot pa se odpravi ob ritmični spremljavi klavirja. Kukavica se oglaša s klarinetom, zajček s saksofonom, medved z violončelom, murenčki godejo na violino, žabice regljajo s tolkali, poskočna veverica pa se poganja s flavto. Ko miška pride na cilj in najde nov dom, se oglasijo fanfare trobil, veselje s prijatelji pa se poskočno raztegne s harmoniko v pravo žurko. Vsi glasbeniki so profesorji Glasbene šole Škofja Loka, v kapeli šole pa je bila zgoščenka Miška si poišče nov dom tudi posneta. O miškinem popotovanju živahno pripovedujeta avtorica in tudi profesorica klarineta Liljana Poklukar in mag.art. Luka Vehar. Knjigico Miška si poišče nov dom dopolnjujeta zgoščenka s celovito zgodbo in zvezčič Skladbe in klavirske spremljave Helene Vidic. Projekt, ki je bil domiselno in požrtvovalno načrtovan in – kakor se sliši – z užitkom tudi izpeljan. Čestitke!

Mojca Debelak, TERAPEVTKA CELOSTNE BIOTERAPIJE, INTUITIVNA SVETOVALKA
Slikanica je polna navdiha in otroka vodi k rešitvi, k povezovanju, zaupanju v rešitve. Podkrepljena z glasbo budi otroški smisel za ritem, ples in ustvarjalnost. Obe nečakinji sta pravljico sprejeli takoj za svojo, na njo pridno plešeta in nam odraslim z veseljem pojasnjujeta vsebino.

Tina, 8 let
“Všeč so mi slike, pa še zgodba je lepa. Tudi zgodbica na CD-ju mi je všeč, ker ima miška tako lep glas.”

Tina in Saša, 8 in 7 let
“Muzika je super. Najboljša sta violončelo in violina, pa klarinet. In prva skladbica s kitaro je zabavna!”

Luka, očka 4 letnega bratca in 2 letne sestrice
Miška si poišče nov dom je pri nas večkrat izbrana pravljica za lahko noč. Prijetna zgodba o medsebojnem sodelovanju in pomoči, s svojo sproščenostjo in otroškim humorjem ohranja pozornost skozi celo zgodbo. Povezava glasbe z dogodki in živalmi v pravljici pa vse skupaj naredi še bolj pravljično in nas kar vleče globlje in globje v domišljijo. Glasbena pravljica Miška si poišče nov dom nas je navdušila.

Ela, 7 let
Pravljica je super. Najbolj mi je všeč, ko slišim Lili. Lili tudi igra na klarinet. Pa še note ima, komaj čakam, da se naučim zaigrat. Super je, da si pravljico lahko tudi sama berem. A jo lahko zdej še enkrat poslušam?

Tomaž
Kar pri nastalem projektu meni najbolj pade v uho, so dovršene skladbice, saj pri glasbenih pravljicah včasih zasledimo precej površen in rokohitrski pristop do glasbene opreme, po možnosti s sintetičnimi zvoki. Pohvala gre torej skladateljici in izvajalcem za prijetno in kakovostno glasbo, ki je živa, organska, naravna in ne sintetična oz. banalna. Morda pri sami zgodbi pogrešam kakšen večji zaplet oz. antagonistični lik, ki bi prispeval k večji dramatičnosti zgodbe. Se pa zavedam, da noben inštrument ne bi z veseljem prevzel vloge “negativca” oz. ustvarjalca negativne atmosfere ;-)

Nazaj na pravljico